Bulgaria
European Union

Доброволци

„Да си доброволец, означава че ти пука!”

Всеки, който има желание да стане доброволец или има идея как да бъдем полезни за обществото, ние сме на разположение! Заповядайте при нас! Винаги ще има кой да ви изслуша и сподели вашите възгледи за света. И винаги ще имате съмишленици за своите каузи!

Центърът за работа с доброволци към Клуба на НСО беше създаден през далечната 2003 година, когато тогавашния председател г-н Румен Новаков покани в Търговище Ренета Венева от Национален алианс за работа с доброволци, Пловдив – една организация, емблематична за доброволческата кауза в България. Не беше необходимо много време, за да повярват в тази кауза и членовете на УС на Клуба - и не само да повярват, а и да заработят с пълна сила за нейното реализиране в Търговище. Любомира Николова - първият координатор на Центъра, беше подкрепяна от заместник председателя Емилия Балукова и секретаря – Невена Маджарова. Защитихме и първият проект, роден като идея по време на Обществения форум в Търговище – „Защото има утре”, по който бяха обучени, мотивирани и активирани над 25 младежи и девойки, част от които станаха основа за бъдещото развитие на доброволчеството – Ирина, Марина, Емо… После към нас се присъедини доброволката от Корпуса на мира – Ан Робъртс. От нея се научихме да пазим и подреждаме архива си, да структурираме, подготвяме добре и реализираме перфектно всяка една инициатива, да говорим по-добре английски, и още много неща. А когато трябваше да влезем и в ролята на обучители по време на Летния мултиетнически лагер в Ястребино, вече си повярвахме! Станахме по дръзки в мечтите си, и по организирани в ежедневието си. Но… първата вълна доброволци отлетя – към студентски емоции в големите градове… и трябваше да започнем отново: привличане на младежи, обучение, трупане на опит и самочувствие… След 3-4 години – пак отново… И до-сега!!! Никой не може да каже с точност колко младежи са се включвали в многобройните доброволчески инициативи, но със сигурност вече са над 300!! Почти същото се случваше и с координаторите на Центъра – минеше, не минеше година-две, и те или отлитаха, или сменяха работата си, или се сдобиваха с малки рожби! Така се изредиха Валя Радева, Мирослава Маджарова, Соня Балукова, Деница Кирилова, Емануела Емилова, Диана Якимова, та до Сервет Мустафова, която също отлетя! Всички те оставиха частица от себе си в доброволческата кауза, и по един или друг начин продължават да я подкрепят! От есента на 2013 г. координатор на Центъра е най-младият член на екипа ни - Цветелина Ганева.

Сферите, в които провеждаме ежегодни инициативи са свързани с активното гражданство, еко-акции, анти-спин кампании, обучения на различни тематики в сферата на доброволчеството, включително и работа в мултикултурна среда. Ежегодно провеждаме въвеждащи и надграждащи обучения, водени от изумителните обучители на НАРД. Понякога влизаме и в ролята на обучители: в Опака, в Шумен, в Момино – успяхме не само да проведем обучения, но и да създадем местни центрове, които работят и до днес. Реализирахме няколко проекта, чрез които популяризирахме доброволческата кауза и подкрепиме провеждането на доброволчески инициативи в много от другите населени места – Баячево, Вардун,Стража, Драгановец и т.н. А след проект с наименование „Да си доброволец, означава че ти пука!”, финансиран от ФПББ това стана наше мото!

Невъзможно е да разкажем за всички интересни инициативи, които сме провеждали. Ще споделим за няколко, които са станали емблематични, или са предизвиквали огромно удовлетворение! Например инициативата, която се провежда всяка година: „Свети Валентин”. Подготовката започва няколко дни преди акцията. Разпределят се дейностите и отговорностите. Всяка година имаме любовни елексири под формата на безалкохолни напитки. Доброволците украсяват бутилките с различни наименования като: „Любовна магия”, „Напитка за влюбени”, „Незабравниче”, „ Винаги влюбени”, „Магия против раздяла“. Раздават се презервативи и брошури с информация за превенция на полово предавани заболявания. Доброволците предлагат на влюбените двойки да се снимат с голямото сърце, изработено специално за „Св. Валентин”. Това е макет, който традиционно на 14.02. доброволците използват, за да запечатат любовта на влюбените. Снимките се качват във фейсбук страницата на Клуба. Споделяме ги и в групата на доброволците, групата на тарго/електронна медия/, и групата на читалищата. Всеки доброволец също споделя на стената си снимките.

В края на 2012 година имахме една страхотна кампания „Подарък от сърце“, подкрепена от Български център за нестопанско право. Чрез нея доброволците успяха да съберат в рамките на пет последователни дни хранителни продукти на стойност oколо 1800 лева. Така те зарадваха децата на бедни семейства в риск. Освен хранителните продукти, децата получиха играчки и дрешки , осигурени от австрийски семейства. Към кампанията се присъединиха сладкарница „Златната рибка” и Църковно настоятелство към храм „Успение Богородично”. За първи път в наша инициатива се включиха веригите магазини „CBA“ и „Kaufland“, без чието съдействие нашата благородна кауза не би имала такъв успех! Магазините бяха гостоприемни домакини, а екипите им подкрепиха нашите доброволци. Младежите от Клуба бяха окуражени от сърдечната подкрепа на ръководството на „СБА“ . Освен предоставния терен „Kaufland“ направиха и лично дарение.Специални благодарности на екипа „Български дарителски форум”, без които нямаше да осъществим контакт с веригите магазини. И не останахме изненадани от високото отличие, което тази инициатива получи на традиционните годишни награди, организирани от Фондация Лале и НАРД на 5 декември, 2013 г. – тя беше отличена сред първите три най добри местни инициативи.

Много вълнения предизвика и първият ни Флашмоб – по повод деня на доброволеца 5 декември решихме да намерим такава форма, която е нетрадиционна за града ни, а и за самите нас. Бяхме чували за Флашмоба, и решихме, че ще ползваме тази форма. Нарисувахме старателно буквите на думата „Доброволец”, разпределихме си ги – и буквите, и посланията за всяка от тях. Трябваше ни мегафон – за да ни чуват всички. Помогнаха ни приятели от полицията. Вълнувахме се, защото не знаехме как ще реагират съгражданите ни. Но тръгнахме… само че един от доброволците не успя да дойде… и разбира се, Невена грабна мегафона! Инициативата беше толкова успешна, че я повторихме още веднъж! Така стана и с деня на съпричастност с болните от Даун: обухме шарени чорапи, играхме на топка заедно с такива деца, обяснявахме на учудените граждани защо го правим… И отново се получи, и отново бяхме удовлетворени! И както винаги след акция, се събрахме в Клуба, за да споделим чувствата си /както ни научи д-р Димитрова/, и да се заредим с енергия за нови акции.

Искаме да разкажем и за Лятната читалня, с която се гордеем.Toва е традиционна инициатива, която се осъществява от доброволците. На открито гражданите имат възможност да почетат любимата си книга или списание. Всяко лято доброволците изнасят книги, списания и вестници заедно със служители на градската библиотека “Петър Стъпов” пред площада на драматичния театър. Миналата година 2012 разширихме идеята си благодарение на читалищата от община Търговище. Идеята продължава да се мултиплицира в много други населени места, и през 2013 г. “Лятна читалня” имаше в над 30 села от област Търговище.

Спираме до тук! За да продължим след време със следващите инициативи, които новите ни доброволци ще реализират през 2014 г. И следващите успехи! Защото: ДА СИ ДОБРОВОЛЕЦ, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТИ ПУКА!!!